Kasra delar med sig av sina insikter och råd för att lyckas som lärarvikarie på långtidsuppdrag.

Att arbeta som lärarvikarie kan vara både utmanande och givande, och ingen vet det bättre än Kasra, 37 år, från Göteborg. Med en bakgrund inom konst, språk, lingvistik, retorik och filosofi har Kasra arbetat som vikarie på allt från gymnasiet till lågstadiet och har till och med varit ute på skolor som han själv har gått på. I den här artikeln delar Kasra med sig av sina erfarenheter och ger värdefulla tips för att lyckas som lärarvikarie.

Från student till lärare

Kasra berättar att han alltid har älskat skolan och skolmiljön. Han har studerat konst, språk, lingvistik, retorik, filosofi och har en kandidat inom liberal arts inom humanvetenskap. Skola har alltid varit kul enligt Kasra, inte enkelt men han har alltid haft lätt för sig att vara i den miljön.

– Många har tryckt på att du har de förutsättningarna så varför testar du inte? Så jag gav det ett försök för ett par år sedan och fastnade för det. Det är ett jobb som är kul att gå till, jag känner inte ”ah, jag måste gå och jobba imorgon”, det är ju annorlunda varje dag, förklarar Kasra.

När Kasra var yngre och studerade arbetade han extra som vikarie. Sedan hade han ett långt uppehåll och gjorde inte det på många år tills han började igen.

– Det var inte enklare för att jag hade gjort det förr, det hade nästan raderats så det var som att börja om på ny kula.

Enligt Kasra kan varje dag vara ett nytt uppdrag och en ny första dag, eftersom man alltid kommer till ett nytt ställe. Man träffar nya människor hela tiden om man växlar mellan skolor. Det kan vara nervöst, men det kan vara väldigt befriande också. 

– Du kan börja om, gjorde du fel igår så är det ingen som vet. Du börjar om på ny kula och lär dig av dina misstag, säger Kasra. 

 

Långtidsuppdrag – en chans att skapa relationer

För närvarande arbetar Kasra på ett långtidsuppdrag och njuter av att få möjlighet att verkligen lära känna eleverna. Enligt honom innebär detta en större variation av erfarenheter och interaktioner med eleverna, men det kräver också tålamod och uthållighet för att hantera de dagliga utmaningarna i klassrummet.

– Det är en berg- och dalbana utan dess like faktiskt, det kan vara påfrestande ibland men det är kul mestadels, berättar Kasra.

Han vikarierar på högstadiet men han har tidigare även varit på lågstadiet. Det är stor skillnad mellan hög- och lågstadiet. Båda har sina för- och nackdelar, men barn är alltid barn. Att istället ta ett kortare uppdrag ger mig som vikarie möjlighet att testa på flera olika arbetsplatser under en kortare period. Kasra punkterar att det viktigaste är att det fungerar bra för eleverna. Om man inte trivs då kommer inte de heller att trivas.

 

Tålamod, tålamod, tålamod

Barn slutar aldrig förvåna en, de gör oväntade saker hela tiden tycker Kasra. Hur dålig dag man än har så lyfter de ens humör, men det finns två sidor av det myntet. De kan ta det lika snabbt ifrån dig. Det är roligt, men man måste också orka hantera det. För att arbeta som vikarie måste man handskas bra med sig själv för att kunna handskas bra med barn, då de kan vara en handfull ibland. Och tålamod, tålamod, tålamod. Tålamod är enlig Kasra nummer ett.

– Ibland är det långa dagar. Mycket prat, kroppen blir trött av att huvudet blir trött. Du kanske inte lyfter ett finger, men att stå och säga “sch” en hel dag, det kan ta på ens hjärna, förklarar Kasra.

Kasra har många roliga och fina minnen från sin tid som vikarie. Han hade en elev som hade kämpat nästan en hel termin med ett ämne som han hade svårt för. Kasra fick några veckor med eleven för att få godkänt i ämnet. Tillslut satte han den och eleven som gick i nian visste då att han skulle komma in på gymnasiet.

– Den här killen grät av lycka och det var fint att se faktiskt och det hänger med en, berättar Kasra. 

 

Att vara vikarie – råd och erfarenheter

→ Välj uppdrag där du känner att du kan göra störst nytta och bidra på bästa sätt.
→ Sätt tydliga gränser i klassrummet, men försök också att göra lektionerna lustfyllda och engagerade.
→ Om det fattas planering får du prata med de kollegor som är närmast läraren. Oftast har de samma planering så det är bara att fråga, de är alltid hjälpsamma på skolorna.
→ Var kreativ och fokusera på lösningar snarare än problem.
%d bloggare gillar detta: